Gewoon Gaaf
Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaafmethode voor kinderen van 0-18 jaar bij uw tandarts of mondhygiënist helpt daarbij. Onder begeleiding van uw mondzorgverlener kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch? Doet u mee?
Individuele preventie
Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
Gedragsziekten, de naam zegt het al, zijn met gezond gedrag te voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven bij weinig suikergebruik en zorgvuldig poetsen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf begeleidt u en uw kind daarbij.
Tanden poetsen en napoetsen
Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
Wij werken samen met pedagoog Jacqueline Schot. Haar aanpak kan een uitkomst zijn wanneer de mondzorg van uw kind uitzonderlijk veel stress en problemen veroorzaakt.
Veel minder gaatjes
Kleuren
Belonen
Eerste tandje? Poetsen!
Eerste tandje? Naar de tandarts!
Gezonde voeding, ook gezond voor je gebit?
Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van uw kind. Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.
Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Lightfrisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.
Basisadvies voor fluoride
0 en 1 jaar
0 en 1 jaar
2, 3 en 4 jaar
2, 3 en 4 jaar
5 jaar en ouder
5 jaar en ouder
Voor alle leeftijden
Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik uw tandarts of mondhygiënist.
Veelgestelde vragen
Ja! Ieder gaatje begint met een witte vlek. Gelukkig kunt u beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.
Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.