Kaakgewrichts problemen

Onder kaakgewrichtsproblemen verstaande we alle klachten en stoornissen van het kauwstelsel, dat bestaat uit kauwspieren, kaakgewrichten en het gebit. Als hier iets mis mee is, kunt u last krijgen van onder meer:

  • pijnlijke, gespannen en/of overgevoelige kaken,
  • tanden en kiezen
  • nek-, oor-, hoofd of aangezichtspijn
  • hoorbare of beperkte kaakbewegingen (knappen of kraken)
  • gebitsslijtage en wangbeschadiging
  • loszittende tanden
  • ontzette kaak

Mogelijke oorzaken

Soms ontstaan de klachten spontaan, bijvoorbeeld na een operatie of ongeval. Ook kunt u klachten krijgen als gevolg van gebitsproblemen, een blokkade of verschuiving van het kraakbeenschijfje, een kaakgewricht dat regelmatig uit de kom schiet (kaakluxatie) of steeds dunner en zachter wordend kraakbeen (artrose).

Maar vaker is overbelasting de oorzaak. Dit heeft vooral met gedrag te maken, zoals bewust of onbewust nagel- of wangbijten, obsessief kauwen (kauwgom, drop, pennen) en tandenknarsen of klemmen tijdens de slaap, vaak als gevolg van stress. Dit laatste noemen we ook wel bruxisme, Hoewel dit veel voorkomt, is het niet onschuldig. Zo kunnen tanden en kiezen uiteindelijk los gaan zitten of blijvend beschadigen.

Wat is eraan te doen

In de meeste gevallen zullen we vragen om een verwijzing. Met behulp van de nieuwste digitale scanner, CEREC Primescan, brengen we uw gebit vervolgens nauwkeurig in kaart. Ook kunnen we de (progressie van) eventuele slijtage digitaal vastleggen. Zo krijgen we een goed beeld van uw situatie en inzicht in welke behandeling het beste resultaat zal opleveren.

Vermijd overbelasting

Gun uw kaakgewrichten en kauwspieren in eerste in instantie vooral rust, dit vergroot de kans op genezing. Eet voornamelijk zacht voedsel, neem kleinere happen en in elk geval tijdelijk geen drop of kauwgom.

Botox

Wij hebben goede ervaringen met Botoxbehandelingen. Het kan spieren gericht uitschakelen waardoor (onbewust) aanspannen verleden tijd wordt en de klachten verminderen, of zelfs verdwijnen. De duur van het resultaat is per persoon verschillend, maar houdt doorgaans enkele maanden aan. De kracht zit in de herhaling: voor het beste resultaat moet de behandeling een aantal keer, met een tussenpauze van 3 tot 4 maanden, worden herhaald.

Opbeetplaat (splint)

Dit is een doorzichtig, op maat gemaakt ‘bitje’ van kunsthars dat u over uw boven- of ondergebit schuift en doorgaans vooral ’s nachts draagt. Kaakklemmen, tandenknarsen, maar bijvoorbeeld ook nagelbijten, is hiermee niet mogelijk, waardoor uw kaken tot rust komen en de klachten verminderen of verdwijnen. Ook voorkomt het (verdere) gebitsslijtage. Na het maken van een scan van de onder- en bovenkaak ligt de opbeetplaat twee weken later voor u klaar.

Volledige rehabilitatie

Reeds ontstane slijtage aan uw gebit kunnen we volledig herstellen door middel van composiet of kronen.

Fysiotherapie

Als wij denken dat verdere behandeling, oefeningen en massage nodig is, zullen wij u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Wij werken samen met Ivo de Hond, gespecialiseerd in het kaakgewricht en hoofd-/halsgebied.

Veelgestelde vragen bij kaakproblemen

Als u last heeft van bijvoorbeeld:
• pijnlijke, gespannen en/of overgevoelige kaken, tanden en kiezen
• nek-, oor-, hoofd of aangezichtspijn
• hoorbare of beperkte kaakbewegingen (knappen of kraken)

Botox wordt door het lichaam langzaam afgebroken. De duur van het resultaat is per persoon verschillend, maar houdt doorgaans enkele maanden aan. De kracht zit in de herhaling: voor het beste resultaat moet de behandeling een aantal keer, met een tussenpauze van 3 tot 4 maanden, worden herhaald
Wij gebruiken het middel Dysport. De hoeveelheid botuline toxine die we gebruiken is afhankelijk van de ernst van uw klachten en de dikte van de te behandelen spieren.
Soms wel, soms duurt het een week tot enkele weken tot er verlichting ontstaat.
Soms drie, meestal vijf tot maximaal acht aan elke kant. Dit gebeurt via een klein naaldje en is pijnloos. Verdoving is niet nodig.
Nee, het inspuiten gebeurt extern, via het gezicht. Hierdoor wordt soms ook de kaaklijn iets zachter van vorm.
Na de behandeling plannen we een nieuwe afspraak, op basis van het gewenste resultaat. Heeft u tussentijds vragen of klachten, neemt u dan contact met ons op.

Spoedgeval?

Indien de praktijk gesloten is en er sprake is van

> een ernstige pijnklacht
> tandletsel na een ongeval
> nabloeding na een tandheelkundige ingreep

dan kunt u telefonisch contact opnemen met Dental365 Spoed Tandarts Zeeland: tel: 085-0189421
Zie voor meer informatie de website:
dental365.nl/spoed-tandarts

LET OP: de spoeddienst is uitbesteed. Dental365 brengt mogelijk (extra) kosten in rekening voor de zorg die zij verlenen.
De kosten dient u direct per pinbetaling te voldoen. Houdt hier rekening mee!

Heeft u een niet-ernstige pijnklacht die u door ons wilt laten behandelen tijdens de openingstijden van de praktijk,
neemt u dan tijdig contact met ons op voor het inplannen van een afspraak

Telefonisch zijn wij dagelijks bereikbaar van:
8:30 – 12:30u en van 13:30 – 16:30u
(vrijdag tot 14:30).

Tel. 0118 774114

Openingstijden


Telefonisch zijn wij tijdens openingsdagen bereikbaar van:

8:30 – 12:30 en van 13:30 – 16:30    (op vrijdag tot 12:30u).
Tel. 0118 774114

Tijdens deze dagen is de praktijk gesloten:

Cursus:                 dinsdag 1 oktober
Teamdag              donderdag 17 oktober

Herfstvakantie     vrijdag 25 oktober 
Kerstvakantie:      dinsdag 24 december vanaf 12.30                                                                     t/m woensdag 1 januari 2025

Op donderdag 2 januari beantwoorden wij de telefoon vanaf 9.00.

Let op:
Tussen 8:00 en 20:00 is het voor de locatie Bellinkplein betaald parkeren in het centrum. Voor meer informatie over parkeermogelijkheden, bezoek de website van de gemeente: parkeren in Middelburg.