Tongriem-/
lipbandproblemen
De tongriem of lipband – het velletje onder de tong of bovenlip – zit soms te strak. Hier word je mee geboren. Niets ernstigs, maar het kan op jonge of latere leeftijd voor problemen zorgen bij onder meer (borst)voeding, spraak en kauwen en/of slikken. Gelukkig is er eenvoudig iets aan te doen, zowel bij kinderen als volwassenen! Bekijk de video voor meer informatie over de behandeling.
Symptomen
Symptomen bij baby’s
- Moeite met aanhappen en vacuüm zuigen van de speen of tepel, denk aan klemmen met kaakjes en lippen om deze toch vast te kunnen houden, lippen die niet naar buiten krullen en/of mondje dat niet ver opengaat
- Snel loslaten van de tepel/speen
- Zeer langzaam drinken, of juist zeer kort en vaak
- Snel verslikken, veel bijgeluiden, melk lekken, veel lucht binnenkrijgen
- Blaartjes of blaasjes op de lippen
- Spruw
- Refluxklachten
Kijkt u ook goed naar uw borsten. In combinatie met bovenstaande kunnen pijnlijke, afgeplatte tepels, eventueel met blaren of kloven, verstopte melkklieren, borstontsteking en/of relatief langdurige stuwing wijzen op een afwijkende tongriem of lipband bij uw kindje.
Symptomen bij oudere kinderen/volwassenen
- Verminderd kauw- en slikvermogen doordat de tong niet vrij kan bewegen
- Spraakproblemen; door de beperkte bewegingsvrijheid van de tong kunnen bepaalde klanken lastig zijn
- Orthodontistische problemen doordat de tong niet juist geplaatst kan worden
- Tandplak kan lastig te verwijderen zijn op de tanden naast de strakke lipband
- Kunstgebitten komen snel los
Wat ziet u in de mond
Lipband
Klasse 1: weinig tot geen aanhechting
Klasse 2: aanhechting midden op het tandvlees
Klasse 3: aanhechting aan de rand van het tandvlees
Klasse 4: loopt door tot op het harde gehemelte
Tongriem
Klasse 1: de tongriem loopt door tot aan de punt van de tong
Klasse 2: de tongriem loopt door tot achter de punt van de tong
Klasse 3: de tongriem is achterin de mond nog net zichtbaar
Klasse 4: de tongriem ligt vaak onder het mondslijmvlies ‘verborgen’
Daarnaast kan de tong een afwijkende kleur hebben – doordat deze niet tegen het verhemelte wrijft – of ingedeukt zijn.
Wat is eraan te doen
Tijdens het consult kijkt tandarts Anna Dieleman of er inderdaad sprake is van een afwijkende tongriem of lipband. Bij jonge kindjes die moeite hebben met de (borst)voeding beoordeelt ze de situatie samen met een ervaren lactatiekundige, waarbij ook de drinkgewoonten bekeken worden. Wellicht zijn enkele praktische tips al voldoende om de drinktechniek te verbeteren.
Mocht het nodig zijn, dan kunnen we in overleg met u direct behandelen. Dit doen wij met behulp van een laser en duurt slecht enkele seconden. Het te behandelen gebied wordt plaatselijk verdoofd met een wattenstaafje met lidocaine en de ogen worden beschermd met een speciale bril. Zodra de verdoving werkt zal tandarts Dieleman de tongriem of lipband klieven met een laser. Het voordeel van de laser is dat het wondje ook direct dichtbrand wordt. Zo is de kans op nabloeden en infectie minimaal.
Bij (borst)voedingsproblemen is er een lactatiekundige aanwezig die u en uw baby direct na het laseren goed op weg helpt door de voeding te begeleiden, de nazorgoefeningen uit te leggen en uw vragen te beantwoorden. Vergeet niet dat uw kindje een tijd beperkt is geweest in zijn bewegingen; wennen aan een nieuwe drinktechniek kan even duren.
Nazorg
Snelle behandeling loont
Niet alleen is het prettig als zowel u als uw kind optimaal geniet van de borstvoedingsperiode, maar snelle behandeling kan ook spraakproblemen of vervormingen van het gebit voorkomen. Twijfelt u of uw kind een afwijkende tongriem of lipband heeft? Schroomt u dan niet om contact op te nemen.
Bent u een professional en wilt u een client doorverwijzen naar ons? Vul dan de verwijskaart in en mail deze naar balie@tandartspraktijkdieleman.nl
Veelgestelde vragen bij tongriem-/lipbandproblemen
Ja, namelijk het mondje en het wondje voor een voeding masseren. Met schone vingers en kortgeknipte nagels. Dit leren we u na de behandeling. Kijk ook op https://www.drghaheri.com/aftercare. Bij oudere kinderen kan het zinvol zijn om tongoefeningen te doen, waarvoor u contact kunt opnemen met de OMFT-logopedist.